Що робити, якщо немає зубів

Сучасні люди живуть у таких умовах, що зуби губляться дуже швидко – в основному через неправильне харчування та погану екологію. Що робити, якщо немає зубів? Існує кілька варіантів виправлення проблеми.
Знімне протезування
Найпростіший і найпопулярніший спосіб – установка повністю знімного протеза. Цей метод підходить практично всім, незалежно від віку та стану порожнини рота. Протез кріпиться в роті за рахунок ефекту, що присмоктує, і знімається для догляду та очищення.

Знімні протези сьогодні роблять з акрилу – дешевого, але занадто жорсткого матеріалу, або силікону – дорожчого, гнучкого і не натирає. Також популярні нейлонові протези, більш сучасні, але схильні до забруднення. Звикати до конструкцій доведеться довго – буде порушено дикцію.

Знімні протези служать зазвичай до п’яти років, але коштують вони не дуже дорого, тому заміна не сильно вдарить по кишені.

На жаль, ефекту присмоктування для повноцінного закріплення протеза недостатньо, і виникають проблеми з жуванням. Спеціальні креми допомагають покращити фіксацію, але ми пропонуємо розглянути альтернативний варіант повний протез на імплантах.

Імплантація
Що робити після видалення зубів? Непоганим варіантом буде імплантація. Зазвичай на імплант ставлять один зуб, але якщо вживити в щелепу кілька титанових коренів, можна поставити цілісний протез. Щоправда, така операція дуже травматична і потребує великого обсягу кісткової тканини. Якщо тканини недостатньо, то доведеться її підсаджувати, що загрожує додатковими витратами.

Відмінною альтернативою класичної імплантації може стати All-on-4 або All-on-6 – установка повного протезу щелепи на 4-6 імплантатів. Вони мають особливу форму та конструкцію, завдяки чому ставляться навіть у атрофовану кістку. Така технологія дуже зручна та сучасна, але вимагає від лікаря особливих навичок.

Ще один варіант – це встановлення звичайного знімного протезу та його фіксація на міні-імпланти, які часто ставляться просто у слизову. Це дозволяє забезпечити міцніше закріплення конструкції, але не забезпечують фіксації як повноцінна імплантація. Проте міні-імпланти ставляться менш травматично і коштують недорого.

Куди йти
Як зробити ми розібралися, а ось де робити зуби? Зрозуміло, у стоматології. Знімний протез вам можуть поставити і в державній клініці, але там їхня якість часто не дуже хороша, та й найсучасніші конструкції не ставлять. Ми рекомендуємо звертатися до приватних стоматології, особливо якщо ви зважилися на імплантацію. Тільки пам’ятайте, що All-on-4 роблять далеко не скрізь і потрібно знайти клініку досить високого рівня, з досвідченими фахівцями.

Щоправда, для економії можна піти до державної клініки – там часто ставлять повні знімні конструкції за пільговою програмою, пенсіонерами чи незаможними. Щоправда, на пільгове протезування треба записуватися заздалегідь і чекати на свою чергу.

Post Author: admin