Чому кровоточать ясна

Кровоточивість ясен – це часта проблема, яка може бути викликана різними причинами. Ми намагатимемося розібратися, чому кровоточать ясна, і що з цим можна зробити.
При чищенні
Якщо інших причин і ознак запалення немає, то, швидше за все, кровоточивість викликана занадто жорсткою зубною щіткою – травмує ясна і викликає кровотечі. Також кров часто може йти через зубну нитку. Щоб це виправити, ми радимо вам змінити щітку та проводити гігієну ротової порожнини більш акуратно.

Запалення
Найчастіша причина кровоточивості – це гінгівіт та пародонтит, запалення ясен. Воно зазвичай виникає через недостатню гігієну порожнини рота. Запалення супроводжується почервонінням, припухлістю, больовими відчуттями, а згодом навіть розхитуванням та випаданням зубів.

Для лікування пацієнту насамперед проводять чистку від зубного каменю та нальоту, щоб усунути причину запалення. Потім призначається спеціальна терапія антисептичними та протизапальними засобами та прописуються спеціальні зубні пасти. Якщо зуби дуже розхиталися, їх закріплюють протезуванням або шинуванням.

Запалення сьогодні також лікують за допомогою апарата Вектор для очищення кишень з ясен, і за допомогою лазера. Це швидкі, сучасні та дуже ефективні методи

Пародонтоз
Це небезпечне системне захворювання часто плутають із пародонтитом, але воно не пов’язане із запаленням. Пародонтоз – це спад ясен, через яку зуби починають хитатися, а ясна іноді кровоточать. Лікується воно важко, в основному закріпленням зубів і підсадкою кісткової тканини.

Гормональні порушення
Під час виношування дитини через гормональну перебудову організму ясна у жінок часто починають кровоточити. Це не небезпечно, але може виявитися пов’язаним з гінгівітом, тому рекомендується відвідати стоматолога і пройти курс протизапальної та зміцнюючої терапії. Після пологів все прийде в норму саме.

У підлітків таке теж часто трапляється, і після закінчення перехідного віку це теж швидко минає. А от якщо рівень гормонів скаче в інші періоди, то для позбавлення від кровоточивості потрібна гормональна терапія.

Нестача вітамінів
Якщо в раціоні не вистачає вітамінів (часто в кінці зими та навесні), то ясна починають хворіти і кровоточити. У цьому випадку рекомендується їсти овочі та фрукти та приймати вітамінні комплекси.

Хронічне захворювання
Часто кровоточивість – симптом патологій ендокринної системи, цукрового діабету, ВІЛ, лейкозу чи порушеної згортання крові.

Препарати від кровоточивості
Перші симптоми проблеми можна спробувати усунути вдома за допомогою спеціальних засобів. Наприклад, купіть зубну пасту для ясен – Lacalut aktiv, PresiDENT exclusive або Асепта.

Добре знімають запалення та кровоточивість та спеціальні стоматологічні гелі:

Холісал
Камістад
Метрогіл Дента

Post Author: admin