Як відкрити аптеку в Україні та що для цього потрібно?

Якщо ви плануєте розпочати власний вигідний бізнес та цікавитесь тим, як відкрити аптеку, читайте цю статтю далі. У ній ми розкриємо основні питання, пов’язані з ліцензуванням такої діяльності та законодавчими вимогами.

Перші кроки до відкриття

Перш за все, потрібно оформитись як юридична особа або ФОП (фізична особа — підприємець), а потім вибрати форму оподаткування.

Наступним кроком буде рекрутинг персоналу. Весь персонал, що займається безпосередньо виробництвом та реалізацією медичних препаратів, повинен мати профільну вищу освіту. Паралельно з підбором кадрів можна проводити пошук відповідної нерухомості. Цей процес варто розглянути детальніше.

Вимоги до приміщення та обладнання аптеки

Основні вимоги чинного законодавства полягають у наступному:

  • заклад слід розміщувати у приміщенні, що належить до нежитлового фонду та розташоване на першому поверсі з окремим входом;

  • площа міської аптеки повинна становити не менше за 50 квадратних метрів, в СМТ — 40 квадратів, а в селі — не менше за 30 квадратів;

  • обладнання та оснащення має забезпечувати можливість зберігання ліків із дотриманням усіх умов, зазначених виробником.

Відкриття та ліцензування аптеки

Питанням ліцензування займається Державна служба України з лікарських засобів. Щоб отримати ліцензію, необхідно особисто, поштою або через спеціальні електронні сервіси подати заяву, додавши до неї відомості про приміщення під аптеку, стан матеріально-технічної бази та персонал закладу. Ця заява буде розглянута протягом десяти робочих днів, після чого приймається рішення про видачу ліцензії або ж відмову у цьому.

Отже, підсумуємо інформацію, і визначимося з тим, що потрібно для початку власної справи в сфері роздрібної реалізації фармацевтичних препаратів.

Насамперед потрібне бажання, готовність та можливість розпочати досить складний, але прибутковий та цікавий бізнес. Необхідно оцінити наявний стартовий капітал та скласти докладний бізнес-план. На його підставі та з дотриманням вимог законодавства України потрібно підібрати відповідне приміщення, придбати все необхідне обладнання та набрати кваліфікованих працівників до штату. Після цього можна подавати заяву на отримання ліцензії. Окрім дозвільного документа для роботи може знадобитися окрема ліцензія для реалізації певних категорій лікзасобів, оскільки деякі медичні препарати належать до групи прекурсорів, психотропних засобів і наркотичних речовин.

Post Author: admin