Чи можна розлучитися без присутності на засіданні суду?

Досить часто трапляється так, що молоді сім’ї змушені розходитися. Не зійшлися характерами або ж мали на це інші причини. Подаючи на розлучення вони часто задають питанням чи можна не бути присутнім на засіданні. Як свідчить закон відсутність одного з подружжя на суді не є причиною по якій необхідно переносити суд. Але потрібно розуміти, що відсутні на суді можна тільки з поважної причини. І процедура розлучення буде залежати від того з якої саме причини відсутній один з подружжя.

До причина по якій один з подружжя не може бути присутнім на розлучення можуть стати причини пов’язані з фізичною неможливісттю присутності, наприклад:

  • проживання в іншому місті;
  • робота в іншому місті;
  • інвалідність або важке захворювання, яке змушує знаходиться на домашньому стаціонарі.

Дуже важливо, що б в цьому випадку від сторони, яка не може бути присутнім на засіданні суду було відправлено письмове підтвердження, що доводить цю неможливість. У такому листі так само слід вказати, що вона ознайомлена зі змістом позову та знає коли і де буде проходити суд.

Якщо сторона, яка не може бути учасником процесу розлучення процеса згодна з позовом і не має заперечень тоді їй необхідно виконати наступні дії:

  • надати офіційний документ, який доводить її неможливість присутності на розлученні, а також надати заяву в якому вона просить розглянути розлучення без її участі. Якщо така заява надійде від обох сторін, то розлучення може бути проведене без участі подружжя;
  • надати письмову заяву ви якій необхідно вказати згоду на розлучення. Якщо обоє з подружжя згодні з розлученням і не мають ніяких претензій один до одного, в такому випадку суд може розвести подружжя без їх присутності в залі суду;
  • можна надати можливість представнику виступати від вашого імені і надавати ваші інтереси.

У разі коли ви хочете брати участь в процесі розлучення, але не можете бути присутнім суд має право проводити відеозв’язок із залу суду, що дозволяє бути вас безпосереднім учасником процесу розлучення.

Однак, бувають випадки, коли одна зі сторін спеціально не приходить на засідання суду, що б зірвати суд. Як правило така поведінка служить небажання розлучатися. Але варто знати, що навмисне не явка на процес розлучення не є приводом відкласти сам процес. У більшості випадків така поведінка одного з подружжя може підштовхнути суд до винесення заочного рішення про розлучення. Тому, якщо ви 2 рази не з’явилися в зал суду на розгляд вашої справи, не повідомивши при цьому про поважні причини, на наступному засіданні ваш шлюб буде розірвано.

Post Author: admin