Легка та доступна діагностика серцевих захворювань

Коли виникає підозра на неправильну роботу серця чи зміну норм його розмірів, першим дослідженням, на яке відправить хворого лікар-кардіолог, є ЕКГ. Не зважаючи на те, що її розвиток розпочався ще в 1903 році з досліджень голландця Ейнтховена, що зареєстрував присутність біотопів у серці, саме цей метод найкраще показує зміни в роботі органу.

Як проводиться ЕКГ

Провести процедуру можна в місцевих лікарнях. Тим, хто не бажає чекати черги довгий час, достатньо звернутися до спеціалізованих діагностичних центрів. Записатись туди не складно, достатньо зайти на офіційний сайт. Наприклад, медичний центр «Салютем» на сторінці https://www.salutem.ua/uk/diagnostics/elektrokardiografiya пропонує не лише записатись на діагностику, але й проконсультуватись зі спеціалістами, якщо є потреба в додатковій інформації.

Для діагностики треба:

  1. Прийти трохи раніше, для того щоб привести свій організм до спокійного стану, врівноважити дихання.
  2. В кабінеті роздягнутись та зручно лягти на ліжко.
  3. Після розміщення на руках, ногах та грудній клітці електродів, потрібно розслабитись та не рухатись.
  4. Іноді лікар може попрохати затримати дихання на короткий час.

Процедура рідко коли займає більше 5 хвилин, з неприємних відчуттів може бути лише холод від дотику електродів до тіла.

Що може показати дослідження

При реєстрації електричних імпульсів, що виникають у серці, дані занотовуються прибором на спеціальний папір, що дозволяє одразу бачити відхилення від норми:

  • частоти та ритму сердечних скорочень;
  • кровопостачання в частинах органу;
  • збільшення його відділів.

Звичайно, це не всі можливі проблеми, і лікар може назначити додаткові види обстеження, якщо буде вважати їх необхідними.

Коли дають призначення на ЕКГ

Якщо є підозра або вже були поставлені діагнози інфаркту, ішемії, аритмії та інших захворювань, ЕКГ необхідна. Під час лікування для точного визначення дії медикаменту на організм, його вживають до проведення процедури та вивчають різницю з попередніми результатами.

Показанням може стати вік після 40 років за умови наявності шкідливих звичок, гіпертонії, інфекційних хвороб. Деякі професії підвищують ризики і вимагають від спеціалістів наявності максимально здорового організму. Електрокардіограма включається в список процедур професійного медогляду.

Обов’язково проводиться електрокардіограма з профілактичними цілями, щоб переконатись, що не пішли ускладнення після хвороб внутрішніх органів, вуха, горла, нервової системи. Жодна операція не розпочнеться без упевненості, що серце витримає наркоз, і тут теж в нагоді стане ЕКГ.

Post Author: admin